Lage rugpijn, iedereen heeft er wel eens last van. Maar waarom krijg ik steeds rugpijn en hoe kom ik ervan af!?

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn of lage rugklachten zijn grofweg te verdelen in een specifieke en a-specifieke groep. Specifieke rugklachten hebben een duidelijke medische oorzaak, zoals een hernia. A-specifieke rugklachten zijn rugklachten zonder duidelijke medische oorzaak. In 90% van de gevallen gaat het om deze tweede vorm van klachten en bij meer dan de helft hiervan komen deze klachten jaarlijks terug.

90% van de lage rugklachten hebben geen duidelijke medische oorzaak.

Rugpijn kan soms plotseling ontstaan maar ook geleidelijk. Bijvoorbeeld bij het oppakken van een voorwerp of na een lange dag zitten achter een bureau. Bij sommige mensen verdwijnen deze klachten snel en bij andere blijven deze lang aanhouden.


Geen enkele vorm van rugpijn is gelijk. Rugpijn is echter wel vaak een signaal van verkeerd bewegen, een verkeerde houding of een disbalans tussen belasting en belastbaarheid van de lage rug. Om dit goed te beoordelen is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Deze kan voor u beoordelen wat de oorzaak is.

Rugpijn kan een signaal zijn van verkeerd bewegen.

 

Wat is de oorzaak van mijn rugpijn?

Een slechte houding heeft in veel gevallen te maken met lage rugpijn. Door bijvoorbeeld een voorovergebogen houding komt er te veel belasting op de spieren van de rug waardoor deze voor klachten zorgen.

Rugpijn komt vaak door een slechte houding.

Zonder hier iets aan te doen kan men in een vicieuze cirkel komen waarin de houding voor klachten zorgt en de klachten zorgen dat de houding niet verbeterd. Het trainen van de core-stability, bijvoorbeeld met behulp van Bodytec Lifestyle EMS training, kan deze cirkel doorbreken.

 

Hoe kom ik van mijn rugpijn af?

Rugpijn of rugklachen zijn op twee manieren op te lossen; vermindering van belasting (rust), of verhogen van de belastbaarheid (trainen).

De eerste wordt vaak geadviseerd en zorgt weliswaar voor vermindering van de rugpijn maar zorgt er niet voor dat die vervelende klachten ook weg blijven. De tweede manier zorgt voor een resultaat van blijvende duur.

Door middel van het trainen van de core-stability (intrinsieke spieren rondom de lage rug) zorg je voor een hogere belastbaarheid, waardoor je rug meer kan hebben. Dit zorgt er weer voor dat dagelijkse dingen langer of beter uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan: goede houding vasthouden, langer lopen of fietsen en zitten of autorijden.

 

Hoe kan ik mijn core stability trainen?

Er zijn verschillende manieren om de core-stability te verbeteren. Vaak krijg je bij de fysiotherapeut een aantal oefeningen mee om te zorgen dat je leert om deze spieren goed aan te spannen.

Met het versterken van deze spieren neemt de rugpijn in veel gevallen af. Maar… het is niet makkelijk om deze spieren sterker te maken als je deze niet of lastig kan aanspannen.

 

Hoe kan ik met EMS mijn rugklachten verminderen?

Veel mensen met rugklachten kunnen de core spieren minder goed zelf aanspannen. Bodytec Lifestyle EMS training helpt juist hier, door middel van elektrostimulatie worden de core spieren automatisch geactiveerd. We kunnen daarom direct overstappen naar het sterker maken van de core!

Rugklachten nemen af door de core spieren te trainen.

 

Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken gedaan en deze laten een significant verschil zien in het verminderen van (chronische) lage rugpijn bij een behandeling met  Bodytec Lifestyle EMS training. Door de elektrostimulatie kan de core effectief worden getraind. Dit zorgt voor snellere en blijvende afname van de rugpijn.

Gaat EMS training ook jouw rugpijn verminderen?  Neem Contact met ons op om je eerste afspraak in te plannen.